Nimi- ja logokilpailu

Suomen tekoälyseura julistaa kaikille avoimen kilpailun, jossa valitaan seuralle uusi logo, ja uusi nimi seuran jäsenlehdelle Arpakannukselle.

Nykyinen logo esittää arpakannusta, ja ”Arpakannus” on myös seuran jäsenlehden nykyinen nimi.

Arpakannus oli muinaissuomalainen arvontaväline, jonka avulla tietäjät selvittivät tulevaa pyyntionnea, uhrauskäytäntöjä ym.  Puiseen kehykseen pingotettuun nahkaiseen kanteen ("kannukseen") merkityistä kuvioista luettiin salattua tietoa sen mukaan mihin osoitin (esim. tuohilastu) arvottaessa asettui.

Vaikka logo onkin helposti tunnistettava, sen merkitys ja suhde tekoälyyn on vaikea tulkita. Monet myös kokevat viittaukset shamanismiin vieraaksi, ja arpakannuksen yhteyden moderniin tekoälyyn epäselväksi. Ajatus tietokoneesta "palvottuna ja kammoksuttuna taikakaluna" (Seppänen, 1984) ja tekoälytutkijoista elitistisiä "salatieteitä" harrastavana joukkiona ei luo mielikuvaa avoimesta ja muun yhteiskunnan kanssa vuorovaikuttavasta alasta.

Siksi tekoälyseuran hallitus onkin päättänyt julistaa logo- ja nimikilpailun, jossa seura voi valita itselleen uuden logon ja nimen jäsenlehdelle. Valinnan tekevät seuran jäsenet äänestämällä. Myös vanhaa nimeä ja logoa voi äänestää. Vaikka seura päätyisi vaihtamaan logonsa ja/tai lehden nimen, vanhaa logoa ja nimeä ”Arpakannus” voidaan silti käyttää tietyissä yhteyksissä.

Kaikille avoimeen kilpailuun osallistuminen ei edellytä tekoälyseuran jäsenyyttä tai muuta suhdetta tekoälyyn.

Kilpailun säännöt

  1. Osallistumisoikeus kilpailuihin on kaikille avoin.
  2. Nimi- ja logokilpailu ovat kaksi erillistä kilpailua. Osallistua voi joko nimi- tai logokilpailuun tai molempiin.
  3. Osallistua voi myös useammalla nimellä/logolla.
  4. Vanha nimi ja logo osallistuvat molempiin kilpailuihin.
  5. Kilpailuunosallistutaan sähköpostilla lähettämällä oma ehdotusja yhteystiedot23.4.2006 mennessä sähköpostitse kilpailut@stes.fi. HUOM. viestiin otsikoksi joko "STES nimikilpailu" tai "STES logokilpailu". Logokilpailun viestiin liitetään logo .jpg tai .gif muodossa liitetiedostona, nimikilpailun viestiin kirjoitetaan ehdotettu nimi. Logo voi sisältää tekstiä, tällöin olisi toivottavaa, että sama logo toimii sekä suomenkielisessä että englanninkielisessä kontekstissa. Jokaisessa Viestissä tulee olla lisäksi vähintään oma nimi, puhelinnumero, ja postiosoite. Viestiin voi lisäksi liittää selityksiä ja perusteluja; äänestäminen kuitenkin tapahtuu pelkän nimen/logon perusteella.
  6. Jos ehdotettu logo on värillinen, tulee ehdotuksen sisältää myös harmaasävy- ja mustavalkoversio logosta. Logon ei tarvitse olla viimeistelyltään ammattilaistasoa, vaan voittanut ehdotus voidaan tarvittaessa piirrättää puhtaaksi graafikolla.
  7. Nimi- ja logoehdokkaita äänestetään nimettöminä, s.o. ehdotuksen esittäjän nimeä ei julkisteta äänestysvaiheessa.
  8. Logon ja nimen valitsevat suomen tekoälyseuran jäsenet jäsenäänestyksellä. Äänestysaika alkaa Suomen tekoälyseuran seuran kevätkokouksessa huhtikuun lopussa (tarkempi päivä ilmoitetaan myöhemmin). Äänestää voi kokouksessa tai internetin välityksellä (ohjeet jäsenille kokouskutsun  yhteydessä).
  9. Voittaja(t) julkistetaan Suomen tekoälypäivillä 18.-20.10.2006.

Palkinnot

Kaikki kilpailuun osallistuneet (ehdotuksen submitanneet) saavat palkinnoksi kirjan (vanhoja Suomen tekoälyseuran julkaisuja).

Voittaneen ehdotuksen (tai voittaneiden ehdotusten) esittäjä(t) saavat palkinnoksi Suomen tekoälyseuran ikijäsenyyden (vuosimaksu vuonna 2005 20e) johon sisältyy seuran jäsenlehti (nykyinen nimi Arpakannus).

Kaikki osallistujat saavat palkkioksi vapaavalintaisen kappaleen Suomen tekoälyseuran julkaisuja. Palkkiokirjan voi noutaa seuran kevätkokouksessa tai Suomen tekoälypäivillä.